Helsingin Sanomien 24.5. julkaistussa maksutonta ehkäisyä käsittelevässä jutussa* todetaan karu fakta: ehkäisy saattaa jäädä nuorella hoitamatta rahapulan takia ja yksi syy abortteihin on rahanpuute. Viimeisin vastuu ehkäisyn toteutumisesta jää myös usein naissukupuolta edustavan henkilön harteille. Jutussa haastatellut nuoret sekä nuorten kanssa työskentelevät tunnistavat ongelman ja toteavat ehkäisykulujen olevan joillekin liian korkeita.

Seksuaalisuus on osa jokaisen nuoren arkea ja hyvinvointi myös tällä osa-alueella on yksi terveellisen elämän perustasta. Erityisen huolestuttavaa on, että omasta seksuaaliterveydestä huolehtiminen voi olla monelle pienituloiselle nuorelle kustannuskysymys. Tällöin nuori ei pysty tekemään valintoja ja päätöksiä, jotka edistäisivät omaa hyvinvointia. Turvallinen ja vastuullinen seksin harrastaminen ei saa olla kiinni nuoren sosioekonomisesta taustasta.

Ilmaiseksi tarjottavien ehkäisyvälineiden ja –menetelmien tarjontaa tulisi lisätä niin, että jokaisella on mahdollisuus valita itselleen sopiva tapa ilman pelkoa rahan riittävyydestä. Tuplaehkäisyn eli kondomin ja jonkin muun ehkäisymenetelmän käyttöä yhdessä tulisi tarjota ilmaisena vaihtoehtona kaikille sitä haluaville nuorille.

Helsingin Demarinuoret ovat mukana Maksuton ehkäisy -kampanjassa, jossa esitetään maksutonta ehkäisyä kaikille alle 25-vuotiaille helsinkiläisnuorille. Maksuttomana tulisi tarjota kondomeja, sekä hormonaalista ehkäisyä matalalla kynnyksellä. Tutustu aloitteeseen ja allekirjoita se osoitteessa https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/2161.

Anita Patanen
Varapuheenjohtaja, Helsingin Demarinuoret

 

* Linkki Helsingin Sanomien juttuun: http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005223233.html